Blog

Otthoni kézápolás a karantén idejére

Telnek a hetek és szép lassan elérkezik mindenki számára az idő, hogy a lenőtt karanténkörmeivel kezdjen valamit. De mégis mit?

1. Reszeld rövidre

Ez a legfontosabb lépés, hiszen a hosszú köröm nem csak, hogy balesetveszélyes, de a baktériumok és kórokozók is könnyebben alátelepszenek. Reszelésnél a természetes formára törekedj, a túl kocka, vagy túl hegyes köröm szintén nem praktikus, mert könnyen beakad és letörik.

2. Szedd le, ami rajta van!

Sajnos semmi nem bírja örökké, ha már nagyon lenőtt a műkörmöd vagy a géllakod, jobban teszed, ha leszeded magadnak. A géllakosoknak könnyebb dolguk van, hiszen ez egy vékony réteg a köröm felületén, amit könnyen le tudsz oldani magadnak néhány eszköz segítségével (reszelő+aceton+vattakorong+alufólia).

De mi a helyzet, ha nem csak géllakkod van, vagy semmi másod nincs otthon, mint egy reszelő?

Akkor bizony le kell reszelni.

Először is győződj meg róla, hogy a reszelő élei nem túl élesek e. A papír reszelőket első használat előtt le kell finomítani, mert nagyon élesek és könnyen megvághatod a köröm körülötti részeket.

Mielőtt elkezded a reszelést, nézd át alaposan a körmeid, hogy pontosan lásd hol van a saját körmöd és hol kezdődik az anyag. Érdemes mindig egyirányba reszelni, magad felé, hogy biztosan az anyagot reszeld és ne a saját körmöd. Ha pici részeken marad rajta anyag, de ez már nem látványosan emelkedik ki a körmöd felületéből, akkor inkább hagyd rajta. Inkább maradjon így mint hogy elvékonyítsd a saját körmöd, ami aztán hetek, vagy hónapok alatt tud csak majd regenerálódni.

3. Készítsd elő a felületet a lakkozásra!

Ha a körömágyad bőre igényli (magyarul rá van nőve a körmödre), akkor érdemes kissé feltologatni őket egy narancs pálcával, annak hiányában a reszelő egyik lekerekített félkör alakú oldalával. Csak ha nagyon szükséges vágjuk le a bőrt, kizárólag a kiálló részeket, amik olyanok, mint a kis tüskék. Soha nem teljes U alakban, mert azzal pont a bőr növekedését serkentjük és idővel egyre több és több és vastagabb bőr fog oda nőni.

Ha úgy érzed végeztél, porold le a felületet egy száraz körömkefével. (Vagy annak hiányában egy tiszta smink ecsettel. Szükség törvényt bont!) Majd jöhet a fertőtlenítés, hiszen még ha nem is látjuk, keletkeznek mikrósérülések a reszelés következtében. Fertőtlenítőnek jöhet bármi a bőrre használható, zselé vagy spray vagy akár alkohollal átitatott vattakorongot is használhatsz (lehetőleg tiszta alkohol legyen, ne a kedvenc tejszínes krémlikőröd. Az nem jó erre a célra 😀). A lényeg, hogy most koncentráltan az ujjaink végéinél alaposan dolgozzuk szét a fertőtlenítőt.

Mikor elpárolgott (fújni nem szabad mert azzal apró nyálcseppek kerülnek a körmünkre, ami tele van baktériummal és nedves lesz a körmünk felülete), jöhet egy réteg átlátszó erősítő lakk vagy a szekrény mélyén lapuló régi kedvenc színünk. 😀

Szép körmök

4. Ápold!

Teljes száradás után (ami két réteg színnél akár 40-50 perc is lehet) jöhet a körömágyápolás. Pár csepp körömbőr ápolóolaj (ha ilyened nincs otthon akkor használhatsz kókuszolajat, olíva olajat is) bedörzsölése a köröm körülötti részbe és száraz bőr esetén akár a kézfejbe is.

Kész is vagy! Na mennyire volt nehéz? Küldj képet a művedről! 😉
Noémi

Megújult időpontfoglalási házirend

Az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján módosításra került az időpontlemondással kapcsolatos házirendem. A módosítás célja, hogy az előttetek kiszolgált vendég esetleges késése esetén ne várassalak meg titeket, azaz a szolgáltatásnyújtást az előre egyeztetett időpontban el tudjam kezdeni, valamint azt, hogy akik szeretnének jönni hozzám, azoknak mielőbb tudjak időpontot adni.

Időpontlemondással kapcsolatos szabályok:

  • 10 perces, vagy annál hosszabb késésed esetén díszítést vagy francia lakkozást már nem tudok készíteni, csak egyszínű lakkozást vállalok.
  • Az időpontod előtti napon történő lemondás esetén a következő alkalomhoz az előző alkalomra beírt kezelés 50%-át fogom hozzászámolni.
  • Aznapi időpontlemondás esetén a következő időpontot CSAK abban az esetben tudok adni, ha az előző alkalom díját 100%-osan kiegyenlíted.
  • Ha lemondás nélkül nem jössz el az időpontodra, akkor új időpontot nem áll módomban adni.

Az időpont lefoglalásával a házirend szabályai automatikusan elfogadásra kerülnek.

Körömerősítő praktikák

Vannak időszakok az életünkben amikor kevesebb időt szánunk magunkra és ennek következményeit minden porcikánk megérzi - igen, még a körmünk is! A stressztől és a nem megfelelő táplálkozástól a körmünk gyenge és törékeny lesz.

1.: Vigyünk be a szervezetünkbe vitaminokat és ásványi anyagokat

Legjobb, ha ezt nyers zöldség, gyümölcs, magvak vagy tejtermék formájában tesszük, de ha erre nincs lehetőségünk, akkor vásároljunk kifejezetten haj-bőr-köröm vitamint. Az ilyen készítményekben található kalcium, vas, cink lassan épül be a szervezetünkbe, ezért ne várjunk rögtön csodát, viszont több hónapos szedés után látható lesz a különbség.

2.: Ápoljuk a körmöt körülölelő bőrt

A kézkrémek a kezünk bőrét ápolják, a körömágy ápolók a cuticulát.
Ennek a területnek speciális ápolásra van szüksége. Szerencsére a piacon már számtalan márka gyárt bőrápoló készítményeket, ezért mindenki kiválaszthatja a számára legszimpatikusabbat.
A folyékony A-E vitamint tartalmazó étrend kiegészítő kapszulákat is használhatjuk erre a célra. Szúrjuk ki a lágy kapszulát és a belsejében található sűrű olajat nyomjuk a körömágyunkra, majd alaposan masszírozzuk be.

3.: Körmünket formázzuk megfelelő formára

Ne legyen se túl hosszú, se túl hegyes.
A legideálisabb forma szerintem az elöl egyenes, a sarkoknál lekerekített forma. Ez a forma nem akad bele semmibe, nem szélesíti az ujjaidat és semmilyen hétköznapi tevékenységben sem akadályoz.

4.: Ne használjuk a körmünket eszközként

Ne rágjuk-kapargassuk a körmünket, sőt a billentyűzetet se a körmünkel használjuk. Gyakran előfordul, hogy a körmünket eszközként használjuk, ne tegyük! A körmünk nem sörnyitó, nem fogpiszkáló, sőt nem is csavarhúzó, ezekre használjuk a megfelelő eszközöket.

Ha a fenti praktikákat megtartjuk, körmünk újra a fénykorában lesz.

A hónap témája: Fáradt lábak

Akár álló, akár ülő munkát végzel, te is biztosan érezted már úgy, hogy nap végén a lábaid olyan nehezek, mint egy zsák krumpli, és bizony alig bírod őket megmozdítani.

Miért fáj a lábunk?

  • Egész nap kiméletlenül használjuk, például állunk a kitaposott cipőnkben, és a lábaink ettől nap végére begörcsölnek, vérkeringésünk lelassul és végezetül bedagad a lábunk.
  • Egész nap ülünk az irodai asztalunknál és hosszú órákon keresztül nem mozdulunk.
  • Olyan csinos lábbelit húzunk a lábainkra és vonszoljuk magunkat bennük hosszú órákon keresztül, amiben - és most nézzünk mélyen magunkba - lábunk természetellenes pózban van összenyomorgatva.

Mi a megoldás?

Megfelelő talpbetét

"Na de Noémi! Én nem veszek vacak cipőt, csak is jó minőségű okos cipőt hordok" - szokták mondani sokszor, viszont sajnos a jó lábbeli általában nem elég. Mivel mindenkinek más a lábboltozata, ezért a cipőnkben kialakított általános, - szó szerint - egy kaptafára készült talpbetétek nem jók.

Lábtorna

Amikor van pár szabad percünk, bújjunk ki a cipőnkből és mozgassuk meg a lábunkat: 5-10 másodpercig feszítsük szét lábujjainkat amennyire csak tudjuk, majd szorítsuk össze azokat. Lépegessünk párat előre lábujjhegyen, majd álljunk a sarkunkra és úgy lépjünk párat. Ezután a talpunk külső és belső élére állva is lépegessünk, végezetük körözzünk párat az egész lábfejünkkel. Ismételjük meg párszor az összes lépést.
Tipp: Tegyél a földre néhány különböző vastagságú ceruzát vagy tollat és próbáld meg a lábujjaiddal felvenni. :)

Otthoni lábfürdő

Melegvíz: Izmainkra ellazitó hatással tud lenni a melegvíz - ez a lábunknál is így van. Nincs másra szükségünk, mint egy áztató tálra, jó melegvízre, habfürdőre, és - csak a wellness érzés miatt - fürdősóra / illóolajra. Relaxáljunk, áztassuk a lábuk 15-20 percig... mert megérdemeljük. :)

Hideg és melegvíz váltogatása: Ennél a változatnál két lavorra van szükségünk, egyikbe jó meleg vizet, a másikba hűvös vizet eresszünk. Pár percenként váltogassuk, hogy melyik lavorba tesszük a lábunkat. Ezzel a módszerrel a lábunk érezhetően felfrissül és könnyebbnek fogjuk érezni.
Tipp: Halk zene, gyertyafény - így a teljes testünk ellazul egy fárasztó nap után :)

Ne lógassuk a lábunkat!

Akár ülünk, akár álló munkát végzünk egész nap, időnként próbáljuk feltenni a kinyújtott helyzetben a lábunkat egy másik székre, sámlira, vagy kanapéra. A lábizmaink ellazulnak és pár perc alatt felfrissül az egész lábunk.
Tipp: lefekvésnél tegyünk egy párnát vagy laposra hajtogatott pokrócot a lábszárunk alá.

Téli kézápolás

Az elmúlt napokban egyre jobban érezzük a bőrünkön, hogy bizony már tél van. A kezünkön és az arcunkon nagyon érzékeny a bőrünk, ezért ebben az időszakban nagy figyelmet kell fordítanunk az említett testrészeink ápolására. Mivel kozmetikus nem vagyok, ezért pár mondatban most arról szeretnék írni, hogy miként tudjuk ebben az időszakban a kézbőrünket megfelelően ápolni.

Nulladik és legfontosabb szabály, amit mindig, de tényleg mindig be kell tartani: bármit takarítasz, húzz gumikesztyűt! Tudom, kényelmetlen, nem érzünk benne semmit, de ezeket leszámítva roppant hasznos kis cucc! Megvédi a kezed mindazoktól a vegyi anyagoktól, amivel egy átlagos nő napi szinten kapcsolatba kerül. Az ilyen tisztítószerek arra lettek kitalálva, hogy „felmarják”, „leoldják” a szennyeződéseket bizonyos felületekről… na pont ezek a dolgok történnek a kezünkkel is, ha nincs rajta gumikesztyű. :(

Első szabály: Krémezzük a kezünket! De hát mivel? Kezdetben akármivel. Persze ez nem teljesen így van, de a lényeg, hogy napi szokássá váljon a kezünk krémezése. Érdemes több márkát is kipróbálni és nem rögtön az XXL kiszerelést megvenni az akciós polcról… Viszont ha már megtaláltuk az igazit, akkor legyen több helyen is: egy a táskánkban, egy az éjjeliszekrényünkön és egy az irodában a számítógépünk mellett. (Ha Te is azon emberek közé tartozol, akik előnyben részesítik a természet alapanyagokat, akkor a következő dolgokat tudnám ajánlani neked: shea vaj, olívaolaj, kókuszzsír)

Második szabály: Időnként érdemes leradírozni a bőrünk hiszen ha eltávolítjuk az elhalt hámsejteket több krém tud beszívódni. Egy otthoni tipp: keverjünk össze egy kis kristálycukrot és kétszer annyi olíva olajjal. Ez a recept egyszerű és nagyon hatékony. Miközben radírozzuk a kezünket már az olíva olajjal ápoljuk is a bőrünket.

+1tipp! Paraffinos kézápolás! Mi is az a paraffinos kézlábápolás?
A kezelés bőr és köröm fertőtlenítéssel kezdődik, majd egy bőr peelingel folytatjuk. A peeling segít, hogy az elhalt hámsejtek lekerüljenek a bőrünkről. Ezt a szemcsés radírt lemossuk a kezünkről, ami után következhet a hatóanyagos krém. Krémes kezünket ezután a folyékony halmazállapotú paraffinba merítjük, majd kiemelés után várunk pár másodpercet, hogy megdermedjen, ezt a folyamatot kétszer ismételjük. Ezután kezeinkre nejlon majd egy frottír kesztyűt húzunk és várunk nagyjából 15-20 percet, amíg a paraffin teljesen kihűl. Kihűlés után eltávolítjuk, majd ha maradt még krém a kezünkön, amit nem szívott be a bőrünk, akkor azt masszírozással a bőrbe juttatjuk. Végezetül a körmök körül lévő U alakú körömsáncot bekenjük vitaminos bőrápoló olajjal.
A fenti megfogalmazás talán picit hivatalos, a lényeg, hogy a meleg paraffin segít abban, hogy a szokásos krém mennyiség többszörösét tudja beszívni a bőrünk, ezáltal sokkal tovább legyen finom puha a kezelt végtag, még a téli időszakban is.

Milyen termékekkel dolgozom?

Milyen termékekkel dolgozom?Ha hagyományos manikűrt, vagy gél lakkot kérnek tőlem vendégeim, akkor CND Shell lakkot használok. A shell lakk egy tartós zselés lakk, ami 2-3 hétig is szép gyönyörű marad, UV vagy led fény hatására köt. Nagy előnye, hogy oldható anyag, így a köröm nem sérül annak későbbi eltávolításakor.

Vélemény - Kézápolás vagy pedikűr?

Sokan szokták kérdezni tőlem, hogy melyik részét szeretem jobban a szakmámnak: a kézápolást vagy a pedikűrt. Nehéz kérdés, hiszen nem nagyon lehet összehasonlítani a kettőt.
A kéz ápolásánál inkább a kreativitásban tudok kiteljesedni és olyan dolgokat alkotni, ami számomra és a vendég számára is örömet okoz. Ezzel szemben a pedikűrnél nem kifejezetten az esztétikai szempont az elsődleges. vendégeim nagyrészt valamiféle problémával érkeznek hozzám. Sok esetben az emberek nem szeretik mutogatni a lábukat, ezért mindig örülök, ha a szalonba betérő vendégek egyfajta bizalmat adnak nekem azzal, hogy eljönnek pedikűrre. A benőtt köröm vagy egy tyúkszem a lábon nagy kellemetlenséggel tud járni - ilyen esetekben a célom, hogy a vendég megkönnyebbülten és felfrissült lábakkal távozzon.
Összességében nem tudok választani a két szolgáltatás között, de talán a lényeg nem is az, hogy én melyiket szeretem jobban csinálni, hanem hogy a vendégek elégedetten távozzanak. :)