Blog

Otthoni kézápolás a karantén idejére

Telnek a hetek és szép lassan elérkezik mindenki számára az idő, hogy a lenőtt karanténkörmeivel kezdjen valamit. De mégis mit?

1. Reszeld rövidre

Ez a legfontosabb lépés, hiszen a hosszú köröm nem csak, hogy balesetveszélyes, de a baktériumok és kórokozók is könnyebben alátelepszenek. Reszelésnél a természetes formára törekedj, a túl kocka, vagy túl hegyes köröm szintén nem praktikus, mert könnyen beakad és letörik.

2. Szedd le, ami rajta van!

Sajnos semmi nem bírja örökké, ha már nagyon lenőtt a műkörmöd vagy a géllakod, jobban teszed, ha leszeded magadnak. A géllakosoknak könnyebb dolguk van, hiszen ez egy vékony réteg a köröm felületén, amit könnyen le tudsz oldani magadnak néhány eszköz segítségével (reszelő+aceton+vattakorong+alufólia).

De mi a helyzet, ha nem csak géllakkod van, vagy semmi másod nincs otthon, mint egy reszelő?

Akkor bizony le kell reszelni.

Először is győződj meg róla, hogy a reszelő élei nem túl élesek e. A papír reszelőket első használat előtt le kell finomítani, mert nagyon élesek és könnyen megvághatod a köröm körülötti részeket.

Mielőtt elkezded a reszelést, nézd át alaposan a körmeid, hogy pontosan lásd hol van a saját körmöd és hol kezdődik az anyag. Érdemes mindig egyirányba reszelni, magad felé, hogy biztosan az anyagot reszeld és ne a saját körmöd. Ha pici részeken marad rajta anyag, de ez már nem látványosan emelkedik ki a körmöd felületéből, akkor inkább hagyd rajta. Inkább maradjon így mint hogy elvékonyítsd a saját körmöd, ami aztán hetek, vagy hónapok alatt tud csak majd regenerálódni.

3. Készítsd elő a felületet a lakkozásra!

Ha a körömágyad bőre igényli (magyarul rá van nőve a körmödre), akkor érdemes kissé feltologatni őket egy narancs pálcával, annak hiányában a reszelő egyik lekerekített félkör alakú oldalával. Csak ha nagyon szükséges vágjuk le a bőrt, kizárólag a kiálló részeket, amik olyanok, mint a kis tüskék. Soha nem teljes U alakban, mert azzal pont a bőr növekedését serkentjük és idővel egyre több és több és vastagabb bőr fog oda nőni.

Ha úgy érzed végeztél, porold le a felületet egy száraz körömkefével. (Vagy annak hiányában egy tiszta smink ecsettel. Szükség törvényt bont!) Majd jöhet a fertőtlenítés, hiszen még ha nem is látjuk, keletkeznek mikrósérülések a reszelés következtében. Fertőtlenítőnek jöhet bármi a bőrre használható, zselé vagy spray vagy akár alkohollal átitatott vattakorongot is használhatsz (lehetőleg tiszta alkohol legyen, ne a kedvenc tejszínes krémlikőröd. Az nem jó erre a célra 😀). A lényeg, hogy most koncentráltan az ujjaink végéinél alaposan dolgozzuk szét a fertőtlenítőt.

Mikor elpárolgott (fújni nem szabad mert azzal apró nyálcseppek kerülnek a körmünkre, ami tele van baktériummal és nedves lesz a körmünk felülete), jöhet egy réteg átlátszó erősítő lakk vagy a szekrény mélyén lapuló régi kedvenc színünk. 😀

Szép körmök

4. Ápold!

Teljes száradás után (ami két réteg színnél akár 40-50 perc is lehet) jöhet a körömágyápolás. Pár csepp körömbőr ápolóolaj (ha ilyened nincs otthon akkor használhatsz kókuszolajat, olíva olajat is) bedörzsölése a köröm körülötti részbe és száraz bőr esetén akár a kézfejbe is.

Kész is vagy! Na mennyire volt nehéz? Küldj képet a művedről! 😉
Noémi