Blog

Téli kézápolás

Az elmúlt napokban egyre jobban érezzük a bőrünkön, hogy bizony már tél van. A kezünkön és az arcunkon nagyon érzékeny a bőrünk, ezért ebben az időszakban nagy figyelmet kell fordítanunk az említett testrészeink ápolására. Mivel kozmetikus nem vagyok, ezért pár mondatban most arról szeretnék írni, hogy miként tudjuk ebben az időszakban a kézbőrünket megfelelően ápolni.

Nulladik és legfontosabb szabály, amit mindig, de tényleg mindig be kell tartani: bármit takarítasz, húzz gumikesztyűt! Tudom, kényelmetlen, nem érzünk benne semmit, de ezeket leszámítva roppant hasznos kis cucc! Megvédi a kezed mindazoktól a vegyi anyagoktól, amivel egy átlagos nő napi szinten kapcsolatba kerül. Az ilyen tisztítószerek arra lettek kitalálva, hogy „felmarják”, „leoldják” a szennyeződéseket bizonyos felületekről… na pont ezek a dolgok történnek a kezünkkel is, ha nincs rajta gumikesztyű. :(

Első szabály: Krémezzük a kezünket! De hát mivel? Kezdetben akármivel. Persze ez nem teljesen így van, de a lényeg, hogy napi szokássá váljon a kezünk krémezése. Érdemes több márkát is kipróbálni és nem rögtön az XXL kiszerelést megvenni az akciós polcról… Viszont ha már megtaláltuk az igazit, akkor legyen több helyen is: egy a táskánkban, egy az éjjeliszekrényünkön és egy az irodában a számítógépünk mellett. (Ha Te is azon emberek közé tartozol, akik előnyben részesítik a természet alapanyagokat, akkor a következő dolgokat tudnám ajánlani neked: shea vaj, olívaolaj, kókuszzsír)

Második szabály: Időnként érdemes leradírozni a bőrünk hiszen ha eltávolítjuk az elhalt hámsejteket több krém tud beszívódni. Egy otthoni tipp: keverjünk össze egy kis kristálycukrot és kétszer annyi olíva olajjal. Ez a recept egyszerű és nagyon hatékony. Miközben radírozzuk a kezünket már az olíva olajjal ápoljuk is a bőrünket.

+1tipp! Paraffinos kézápolás! Mi is az a paraffinos kézlábápolás?
A kezelés bőr és köröm fertőtlenítéssel kezdődik, majd egy bőr peelingel folytatjuk. A peeling segít, hogy az elhalt hámsejtek lekerüljenek a bőrünkről. Ezt a szemcsés radírt lemossuk a kezünkről, ami után következhet a hatóanyagos krém. Krémes kezünket ezután a folyékony halmazállapotú paraffinba merítjük, majd kiemelés után várunk pár másodpercet, hogy megdermedjen, ezt a folyamatot kétszer ismételjük. Ezután kezeinkre nejlon majd egy frottír kesztyűt húzunk és várunk nagyjából 15-20 percet, amíg a paraffin teljesen kihűl. Kihűlés után eltávolítjuk, majd ha maradt még krém a kezünkön, amit nem szívott be a bőrünk, akkor azt masszírozással a bőrbe juttatjuk. Végezetül a körmök körül lévő U alakú körömsáncot bekenjük vitaminos bőrápoló olajjal.
A fenti megfogalmazás talán picit hivatalos, a lényeg, hogy a meleg paraffin segít abban, hogy a szokásos krém mennyiség többszörösét tudja beszívni a bőrünk, ezáltal sokkal tovább legyen finom puha a kezelt végtag, még a téli időszakban is.