Blog

A hónap témája: Fáradt lábak

Akár álló, akár ülő munkát végzel, te is biztosan érezted már úgy, hogy nap végén a lábaid olyan nehezek, mint egy zsák krumpli, és bizony alig bírod őket megmozdítani.

Miért fáj a lábunk?

  • Egész nap kiméletlenül használjuk, például állunk a kitaposott cipőnkben, és a lábaink ettől nap végére begörcsölnek, vérkeringésünk lelassul és végezetül bedagad a lábunk.
  • Egész nap ülünk az irodai asztalunknál és hosszú órákon keresztül nem mozdulunk.
  • Olyan csinos lábbelit húzunk a lábainkra és vonszoljuk magunkat bennük hosszú órákon keresztül, amiben - és most nézzünk mélyen magunkba - lábunk természetellenes pózban van összenyomorgatva.

Mi a megoldás?

Megfelelő talpbetét

"Na de Noémi! Én nem veszek vacak cipőt, csak is jó minőségű okos cipőt hordok" - szokták mondani sokszor, viszont sajnos a jó lábbeli általában nem elég. Mivel mindenkinek más a lábboltozata, ezért a cipőnkben kialakított általános, - szó szerint - egy kaptafára készült talpbetétek nem jók.

Lábtorna

Amikor van pár szabad percünk, bújjunk ki a cipőnkből és mozgassuk meg a lábunkat: 5-10 másodpercig feszítsük szét lábujjainkat amennyire csak tudjuk, majd szorítsuk össze azokat. Lépegessünk párat előre lábujjhegyen, majd álljunk a sarkunkra és úgy lépjünk párat. Ezután a talpunk külső és belső élére állva is lépegessünk, végezetük körözzünk párat az egész lábfejünkkel. Ismételjük meg párszor az összes lépést.
Tipp: Tegyél a földre néhány különböző vastagságú ceruzát vagy tollat és próbáld meg a lábujjaiddal felvenni. :)

Otthoni lábfürdő

Melegvíz: Izmainkra ellazitó hatással tud lenni a melegvíz - ez a lábunknál is így van. Nincs másra szükségünk, mint egy áztató tálra, jó melegvízre, habfürdőre, és - csak a wellness érzés miatt - fürdősóra / illóolajra. Relaxáljunk, áztassuk a lábuk 15-20 percig... mert megérdemeljük. :)

Hideg és melegvíz váltogatása: Ennél a változatnál két lavorra van szükségünk, egyikbe jó meleg vizet, a másikba hűvös vizet eresszünk. Pár percenként váltogassuk, hogy melyik lavorba tesszük a lábunkat. Ezzel a módszerrel a lábunk érezhetően felfrissül és könnyebbnek fogjuk érezni.
Tipp: Halk zene, gyertyafény - így a teljes testünk ellazul egy fárasztó nap után :)

Ne lógassuk a lábunkat!

Akár ülünk, akár álló munkát végzünk egész nap, időnként próbáljuk feltenni a kinyújtott helyzetben a lábunkat egy másik székre, sámlira, vagy kanapéra. A lábizmaink ellazulnak és pár perc alatt felfrissül az egész lábunk.
Tipp: lefekvésnél tegyünk egy párnát vagy laposra hajtogatott pokrócot a lábszárunk alá.